حجتالاسلام والمسلمین خسروپناه پیام اخیر مقام معظم رهبری به مناسبت یكصدمین سال تأسیس حوزه علمیه قم را «منشور حوزه علمیه» خواند و آن را تفصیل نظریه نظام انقلابی در بیانیه گام دوم انقلاب دانست.
حجتالاسلام والمسلمین عبدالحسین خسروپناه دبیر شورایعالی انقلاب فرهنگی به تبیین ابعاد پیام رهبر معظم انقلاب اسلامی به مناسبت یكصدمین سال بازتأسیس حوزه علمیه قم و ورود به سده جدید پرداخت و آن را در ادامهی منشور روحانیت امام خمینی(ره) و در راستای نظریه نظام انقلابی دانست.
دبیر شورایعالی انقلاب فرهنگی ادامه داد: پیام مقام معظم رهبری به مناسبت یكصدمین سال بازتأسیس حوزه علمیه قم و ورود به سده دوم، در حقیقت منشور حوزه علمیه است. این پیام در امتداد منشور روحانیت امام خمینی (ره) صادر شده و همانگونه كه حضرت امام(ره) در منشور خود به جریانهای مختلف روحانیت اشاره كردند و بر روحانیت اصیل انقلابی كه با روش اجتهادی به حل مسائل زمانه میپردازد تأكید داشتند، رهبر معظم انقلاب نیز در این منشور، پنج محور اساسی را تبیین كردهاند و در پایان آن نیز هشت توصیه مهم مطرح كردهاند.
وی افزود: از نگاه من، این پیام تفصیل نظریه نظام انقلابی در بیانیه گام دوم انقلاب است. اگر به خاطر داشته باشید، مقام معظم رهبری در گام دوم، نظام انقلابی را با سه ركن اصلی معرفی كردند: خودسازی، جامعهپردازی و تمدنسازی. این سه ركن با یكدیگر مرتبط و بههمپیوسته هستند.
حجت الاسلام والمسلمین خسروپناه در تبیین این سه ركن، گفت: در این منشور، رهبر معظم انقلاب تأكید دارند كه حوزه باید خودش را بشناسد، ظرفیتهای خود را كشف كند و علوم اسلامی را بازتعریف نماید؛ البته با روش اجتهادی كه تلفیقی از فقه سنتی و فقه پویا باشد. حوزه نمیتواند نسبت به مسائل نظام اجتماعی بیتفاوت باشد و فقط از طهارت تا دیات سخن بگوید، بیآنكه به نظامسازی اجتماعی توجهی داشته باشد.
دبیر شورایعالی انقلاب فرهنگی اظهار كرد: اگر قرار است بعد از خودسازی به جامعهپردازی برسیم، این جامعهپردازی تنها از مسیر پیوند فقه با فلسفه و نظامات اجتماعی ممكن است. حوزه در طراحی این نظامها، هم از حكمت اجتماعی بهره بگیرد كه امتداد فلسفه در عرصه اجتماع است و هم از فقه اجتماعی بهره ببرد. در گام سوم نیز به تمدنسازی میرسیم.
وی ادامه داد: تمدنسازی زمانی محقق میشود كه حوزه علمیه بتواند ظرفیتهای لازم در زمینه حكمت و فقه نظامات اجتماعی را تأمین كند. آنگاه تمدن نوین اسلامی شكل خواهد گرفت و الگویی برای دیگر جوامع نیز خواهد شد.
دبیر شورایعالی انقلاب فرهنگی در بخش پایانی اظهارات خود درباره توصیههای رهبر معظم انقلاب در پیامشان گفت: هشت توصیه انتهایی پیام نیز بسیار مهم و راهبردیاند. اینها نكات موردی نیستند، بلكه بهمثابه خطوط عملیاتیاند كه باید مورد توجه حوزه علمیه قم و دیگر حوزههای شهرستانی قرار گیرند. امیدوارم این منشور همه حوزههای علمیه در سراسر كشور این منشور را مبنای تحول قرار دهند.